Mobile Menu

Naturalny basen kąpielowy w Szwajcarii

25.11.2014

W 2014 roku nastąpiła uroczysta inauguracja ponownego otwarcia Naturbad Riehen w Szwajcarii. Po wykonaniu konkursowego projektu w 1979 roku i kilki kolejnych niezrealizowanych inwestycjach firma Herzog & de Meuron ponownie rozważyła możliwość udostępnienia tereny dla publiczności.

Zmiany zagospodarowania terenu w ciągu następujących po sobie latach skłoniły do porzucenia pomysłu tradycyjnego kąpieliska. Postanowiono przekształcić basen w naturalny, biologiczny staw. Nowe podejście do projektowania zostało szczegółowo omówione z lokalnymi mieszkańcami i władzami. Geometryczny basen przekształcono w naturalnych kształtów staw, w którym systemy techniczne zostały dostosowane do wymogów filtracji wody.

Koncepcja doprowadziła do wymodelowania naturalnego basenu kąpielowego. Obiekt zagospodarowano również w tradycyjne drewniane kąpieliska znane w Bazylei nadające przyjemną atmosferę o ponadczasowym wyglądzie.

Miejsce ogrodzone jest drewnianym murem. Od północy odgradza on od drogi, a od zachodu od prywatnej posesji. Południowa strona została otwarta na krajobraz rzeczny, a granica obszaru zaznaczona jedynie w postaci żywopłotu. Od wschodu zlokalizowano wejście do drewnianego kompleksu z wszelkimi udogodnieniami. Wzdłuż granicy północnej i wschodniej na odcinku 200 metrów umieszczono fotele oraz solaria. Ze wszystkich stron zauważalny jest najważniejszy obiekt – basen kąpielowy. Osadzony jest na delikatnie pochyłym terenie i stanowi serce łaźni.

Obiekt dostępny jest dla publiczności przez cały rok i oferuje szereg rekreacyjnych usług. Pod względem sanitarnym i ekologicznym inwestycja została przygotowana na przyjmowanie 2000 ludzi dziennie. Drewno jako materiał wiodący wybrano z dwóch powodów – jest to naturalny i przyjazny środowisku surowiec oraz nawiązuje do tradycyjnych łaźni w nowoczesnym wymiarze projektowania. Woda w stawie podlega naturalnej filtracji. Obszar inwestycji wynosi ponad 15000 m2. Zamawiający – Gemeindeverwaltung Riehen – jest bardzo dumny z realizacji kąpieliska.

Naturalne, drewniane konstrukcje Naturbad w Riehen Plan zagospodarowania Publiczne prysznice Wodne dekoracje Zjeżdzalnia wodna Atmosfera nocna Basen w kontekście krajobrazowym Drewniane wykończenie budynku Drewniany płot odgraniczający od drogi Główne wejście Kawiarnia Natura w naturze

Źródło: http://aasarchitecture.com/2014/07/open-naturbad-riehen-herzog-de-meuron.html