Mobile Menu

Nowoczesne atrium w budynku biurowym

27.01.2015

Zielone atrium wraz z budynkiem, w którym się znajduje zostało zaprojektowane przez PLH studio w dzielnicy Søborg w Kopenhadze. Obiekt oferuje wiele pomieszczeń biurowych oraz sal konferencyjnych rozmieszczonych na piętrach. Głównym celem całego założenia było pogodzenie potrzeb użytkowników i zapewnienie im przyjaznego miejsca do odpoczynku w środowisku pracy.

W projekcie budowlanym należało przewidzieć różne metody konfiguracji pomieszczeń dostosowując je do potrzeb poszczególnych firm wynajmujących. Nowoczesne atrium w budynku biurowym pełni rolę zielonego atrium. Znajduje się w centrum dwóch sekcji o kształcie litery L. Rozplanowanie budynku w ten sposób pozwoliło na stworzenie przestrzeni o naturalnym doświetleniu dziennym.

Otwarte wnętrze budynku nadaje specyficzny charakter założeniu. Umożliwia pracownikom, gościom i pobliskim mieszkańcom zrelaksować się w porze dziennej. Układ architektoniczny zapewnia pieszym na szybkie i komfortowe przejście z jednego skrzydła biurowca do drugiego. Atrium tworzy roślinny przedsionek i węzeł obiegowy obiektu.

Forma nowoczesnego atrium opiera się o proste i czytelne schematy poprowadzenia linii i kształtów. Utrzymane jest w eleganckim stylu. W doborze nawierzchni uwzględniono ich funkcjonalność i komfort. Skupiono się również na palecie kolorystycznej, aby otwarte wnętrze tworzył harmonijną całość z otaczającymi ścianami biurowca.

Kluczowym aspektem atrium jest wykorzystanie światła dziennego docierającego przez przezroczysty dach. Dostateczne doświetlenie przestrzeni przekłada się to również w mniejszym zużyciu energii elektrycznej w całym budynku. Dobór kolorystyczny pomaga wygenerować wizualne powiększenie powierzchni. Głównym materiałem jest drewno i ciepłym kolorze uzupełnione szarościami w strukturach poziomych. Również przy pomocy odmiennych nawierzchni rozróżniono poszczególne funkcje obszaru: ciągi piesze, strefy odpoczynku.

Dobrana roślinność jest prosta i elegancka. Skupiono się na zastosowaniu jedynie kilku gatunków roślin, aby utrzymać jednolity efekt i nie przeciążyć pozytywnego odbioru przestrzeni zbyt dużym urozmaiceniem tekstur. Grupy bambusów stosowane są dla oddzielenia poszczególnych sektorów i zapewnienia prywatności. Zastosowane rośliny to przede wszystkim gatunki płożące, wymagające minimum zabiegów konserwacyjnych i pielęgnacyjnych.

Uzupełnieniem kompozycji są elementy wyposażenia wnętrza nowoczesnego atrium w postaci siedzisk, ławek i kanap. Szczególnym elementem dekoracyjnym jest niewielki zbiornik wodny otoczony bambusami i drewnianymi ławami. Nowoczesne atrium to zdecydowanie przestrzeń reprezentacyjna obiektu, która stanowi silny rdzeń dla całego założenia.

Wnętrze atrium (fot. www.plh.dk) Vandtårnsvej 83, Gladsaxe, DK, VAT 83, PLH arkitekter Plan zagospodarowania przestrzeni Widok na patio z wyższego piętra (fot. www.plh.dk)

Źródło: http://landarchs.com/stunning-green-atrium-brings-it-all-together/