Mobile Menu

Kompleks domów pasywnych otoczonych parkiem

03.03.2015
Kompleks domów pasywnych korzystających z energii słonecznej otoczonych parkiem oraz stawami wodnymi

Projektowanie teren znajduje się w mieście zwanym Lesmo na terenie północnych Włoch. W okolicy od strony południowo-zachodniej przepływa rzeka Lambro. Działka znajduje się na różnych poziomach gruntu. Różnica między najniższym i najwyższym poziomem wynosi 7 metrów. Projekt zorientowany na południe. Takie podejście umożliwia wykorzystać maksymalną ilość docierających promieni słonecznych oraz zwiększyć wydajność procesu zarządzania enegrią.

Idea: Główną ideą projektu było stworzenie kompleksu domów pasywnych wolnych od produkcji węgla. Energia elektryczna pochodzi z energii słonecznej, która jest dostarczana za pośrednictwem paneli słonecznych do pojedynczego domu. Na tej samej zasadzie rozprowadzona zostanie energia na całym obszarze zagospodarowania.

Główny wiatr spotykany latem pochodzi z kierunku południowo-zachodniego. Podczas procesu parowania wody ze stawów wiatr przenosi chłodne powietrze i pozwala schłodzić otoczenie powierzchni mieszkalnych. Proces tez przyczynia się do zmniejszenia poziomu energii niezbędnej do schłodzenia przestrzeni wewnętrznych w lecie. Odwrotną sytuację zachodzi zimą, ponieważ kierunek wiatru jest w północno-wschodni. Drzewa iglaste posadzone od strony północnej i wschodniej zatrzymują zimne i silne wiatry chroniąc zabudowę mieszkaniową przez nadmiernym wychłodzeniem.

KRAJOBRAZ

Na terenie zaprojektowano trzy ekologiczne oczka wodne: dwa o bardziej regularnym kształcie oraz jedno podłużne jak sztuczne jezioro. Na dwóch mniejszych stawach przewidziano ścieżkę poprowadzoną na tafli wodny z miejscami do siedzenia. Trasy spacerowe wokół zbiorników wodnych dają możliwość  biernej i czynnej rekreacji w pobliżu natury. Szlaki łączą się ze sobą wzajemnie zapewniając wygodną komunikację na całym obszarze.  Zaprojektowane schody o tarasowym układzie łączą ze sobą różnorodne poziomy gruntu. Ciekawym elementem projektu jest ścieżka na wysokości poprowadzona między zielonymi dachami budynków mieszkaniowych. Ścieżka zaczyna się i kończy rampami, które dają szansę osobom niepełnosprawnym na zwiedzenie obszaru z każdego poziomu. Z zielonych dachów roztacza się szeroka panorama widokowa na całe założenie oraz okoliczne tereny krajobrazowe.

Pozostałe obiekty uwzględnione w projekcie to plac zabaw dla dzieci, place rekreacyjne oraz ścieżka fitness na świeżym powietrzu. Kompozycja zieleni odzwierciedla ukształtowanie terenu. Brzegi zbiorników wodnych pokrywa  roślinność wodna. W innych częściach obszaru zastosowano rośliny ozdobne, płożące i zimozielone, które tworzą atrakcyjny krajobraz również w okresie zimowym.

PROJEKT

Top view Model 3D from the east Model 3D from the south-west Section north-south Section east-west
WIZUALIZACJE

Morning fog Small biological pond with pathway in the middle Big pond with arbor Pathway with passive houses in the background Picnic space Pathway on the roofs Play ground Play ground

Lokalizacja: Lesmo, Brianza, Włochy

Rok druku: 02.03.2015