Mobile Menu

Projekt patio w domu pasywnym

01.12.2014

Złożony projekt aranżacji patio w nowym budynku pasywnym

Obiekt zlokalizowany jest w niewielkiej miejscowości Torre de Picenardi. W bliskiej odległości znajduje się stacja kolejowa z której odjeżdżają pociągi w kierunku Mediolanu oraz Cremony. Istniejący i nieużytkowany  od ponad 50 lat stary budynek zdecydowano się zastąpić nowym budynkiem domu pasywnego posiadającego we wnętrzu zimowy ogród, patio oraz wiele innych usług. W obiekcie można wynająć pokój, skorzystać z informacji turystycznej oraz biblioteki, zjeść posiłek w restauracji, spędzić wolny czas w barze lub lobby z tymczasowymi wystawami sztuki. Dogodna lokalizacja kompleksu dla studentów zapewnia dobre i szybkie połączenie z najbliższymi ośrodkami edukacji oraz życia kulturalnego. Cały obiekt jest przestronny i dostosowany do potrzeb współczesnej młodzieży.

Idea: Głównym celem projektu było wykreowanie przestrzeni przyjaznej dla człowieka, w której można odpocząć i zrelaksować się. Najważniejszym dla autorów projektu było połączenie funkcji jakie spełnia budynek z zewnętrzną przestrzenią patio. Stanowi ono przedłużenie pomieszczeń znajdujących się wewnątrz. Tym sposobem umożliwiono spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Patio nadano opływowy kształt, poprowadzono główne przejście łączące dłuższe skrzydła budynku oraz boczne ścieżki doprowadzające do poszczególnych stref.  Drewniane zadaszenia chronią przechodniów przed deszczem, a ogród zimowy zapewnia przyjemne schronienie nie tylko zimą, ale również podczas niekorzystnych warunków atmosferycznych w ciągu całego roku. W przestrzeni patio dominuje przestrzeń poświęcona posiłkom, nauce i relaksacji. Zlokalizowano obszerne strefy, w których można zarówno zjeść posiłek jak i odpocząć przy książce lub z komputerem. Obszar wyposażony w hamaki dostosowany jest do różnych potrzeb użytkowników. Bezpośrednio z baru i restauracji można udać się do oddzielonej trejażem strefy jadalnej lub mniej formalnej części z kamiennymi siedziskami. Jako element dekoracyjny zaproponowano rzeźbę w kształcie dwóch krzyżujących się łuków. Patio udekorowane jest płytkimi zbiornikami wodnymi, żwirem, ceglanym kruszywem oraz prostą w utrzymaniu i ozdobną roślinnością. Zdecydowano się przede wszystkim na różnorodne gatunki traw i bylin zimozielonych.

PROJEKT

Plansza projektowaRzut patio Wykaz zastosowanych nawierzchni i roślinności Rzut techniczny projektu i elementów towarzyszącychZwymiarowany przekrój B-BZwymiarowany przekrój A-A     Przekrój A-APrzekrój B-B

WIZUALIZACJE

Szkic Perspektywa Widok z przejścia pod drewnianym zadaszeniem na rzeźbę oraz strefę jadalną Widok ze strefy wypoczynowo-jadalnej na dekoracyjne i użyteczne bryły kamienne oraz hamaki za drewnianym parawanem Wizualizacja głównego przejścia Wizualizacja nocna

Lokalizacja: Torre de Picenardi k/Cremona, Włochy

Zleceniodawca: Gmina Cremona

Rok realizacji projektu: 2015/2016

Rok wydania projektu: 30.11.2014